Fotografierea peisajelor de iarnă.

Deși iarna în acest an este foarte caldă, noi sperăm că ea totuși ne va bucura cu ninsori și farmec. Peisajele de iarnă sunt plăcute și impresionante, însă, deși zăpada proaspăt căzută poate crea imagini foarte frumoase, poate fi destul de dificil să renunțați la căldura și confortul de acasă pentru a ieși la fotografiat, când afară este foarte frig. Iar pentru a reuși mai bine în captarea celor mai plăcute imagini de iarnă iată câteva recomandări pentru fotografierea peisajelor de iarnă:

  • Îmbracă-te călduros

Cu cât te menții mai cald și uscat atunci când vremea este rece, cu atât te vei simți mai confortabil și vei putea să petreci mai mult timp afară, fotografiind superbele peisaje de iarnă.

Să te îmbraci în straturi este cea mai bună strategie pentru a face față vremii reci de iarnă. Purtând straturi, îți va fi mult mai ușor să îți reglezi temperatura corpului.  Atunci când te încălzești făcând mișcare în căutarea peisajelor, poți să îndepărtezi din straturile de haine, pentru a nu te supraîncălzi. Atunci când alegi cu ce să te îmbraci când ieși la fotografiat iarna, este indicat să fii atent la condițiile meteorologice și să ai în vedere cât de mult te vei deplasa. 

  • Ai grijă de mâini și de picioare

Este foarte important să îți menții mâinile și picioarele calde. O pereche de mănuși bună este vitală atunci când ieși să fotografiezi peisaje iarna. Dacă planifici să stai pe loc o bună parte din timp, este important să te încalți corespunzător.

  • Așteaptă ca echipamentul să se aclimatizeze cu temperatura

Deplasarea echipamentelor direct de la căldura casei sau a mașinii într-un mediu friguros, în aer liber, sau invers, poate fi problematică. Acest lucru este valabil mai ales pentru aparatele de fotografiat și obiective. Schimbarea extremă de temperatură va determina formarea condensului pe sau chiar în interiorul aparatelor și obiectivelor. În cel mai rău caz, umiditatea formată în interiorul aparatului poate provoca deteriorarea componentelor electronice delicate.

Pentru a împiedica acest lucru, este nevoie de planificare și răbdare. Înainte de a ieși afară, așezați-vă echipamentul în geantă sau rucsac. Lăsați geanta sau rucsacul afară, închise, timp de 15 minute sau mai mult. Acest lucru va permite aparatului foto, obiectivelor și altor echipamente să se răcească lent și să se aclimatizeze la temperaturile scăzute, înainte de a le folosi. Înainte să reveniți în locul unde este cald, puneți totul înapoi în geantă sau rucsac și închideți-le. Păstrați echipamentul în interior timp de aproximativ 30 de minute, astfel încât să se încălzească încet.

  • Ieși la fotografiat dimineața devreme

Atunci când afară ninge, încercați să ieșiti cât mai devreme, pentru a putea surprinde zăpada curată. Dacă a nins peste noapte, puteți fotografia răsăritul. Zăpada va fi într-o stare bună, în plus, veți putea lucra cu o lumină excelentă.

   

  • Echipează-te cu baterii complet încărcate

Acest lucru este valabil indiferent de perioada anului, dar este deosebit de important pe vreme rece. Bateriile își pierd capacitatea de a alimenta camera mult mai repede atunci când este frig afară. Probabil ați observat că atunci când fotografiați iarna, bateria se descarcă mult mai repede. Temperaturile reci încetinesc reacția chimică din interiorul bateriei, până la punctul în care nu mai poate produce suficientă energie.

Asigurați-vă că aveți cu voi baterii de rezervă și că acestea sunt încărcate complet înainte de a pleca de acasă.

Purtați bateriile de rezervă într-un buzunar aproape de corp pentru a le menține calde atunci când nu le utilizați. Uneori, bateria pe care trebuie să o înlocuiți nu este total descărcată, ci trebuie doar să fie încălzită. Introduceți bateriile reci într-un buzunar separat pentru a le încălzi din nou.

  • Protejează-ți echipamentul

Fotografierea peisajelor de iarnă pe timp de vreme rea ar putea pune echipamentul în pericol. Dacă ninge, fulgii de zăpadă care aterizează pe aparat se pot topi și umiditatea ar putea afecta aparatul. Este bine să folosiți ceva pentru a acoperi aparatul și obiectivul.

  • Menține aparatul și obiectivul reci

După ce aparatul foto și obiectivul se aclimatizează la temperaturile reci, este indicat să le mențineți așa până când terminați de fotografiat. Poate fi tentant să amplasați aparatul în interiorul unei haine pentru a îl proteja, dar asta doar îl va încălzi.

  • Folosește un trepied

Utilizarea unui trepied este o idee bună atunci când fotografiați peisaje, deoarece vă permite să vă concentrați mai mult asupra compozițiilor. Pentru fotografierea peisajelor de iarnă, există un avantaj suplimentar în utilizarea unui trepied. Ținând mult timp aparatul în mâini, acestea îngheață mult mai ușor. De asemenea, trepiedul protejează aparatul și obiectivul de umiditate. Ar trebui să acordați trepiedului o anumită perioadă de timp pentru a se aclimatiza la temperaturile mai reci.

  • Folosește un filtru de polarizare

Un filtru de polarizare circular este bun pentru orice tip de fotografie peisagistică. Un astfel de filtru va ajuta la întunecarea cerului albastru. De asemenea, este bun pentru a satura culorile. Trebuie însă să aveți grijă să nu îl folosiți în exces.

   

text: Tanasescu Cristina (prof. I level)
photo: Rybaleov Roman