Majoritatea fotografilor la început au întimpinat dificultăți din lipsa cunoștințelor și a experienței. Este firesc! V-ați procurat un aparat de fotografiat și ați început a fotografia cu entuziasm totul în jur,însă fotografiile nu se primesc așa cum v-ați dori... Nu vă grăbiți să aruncați aparatul sau să vă decepționați in propriile abilități!
Continuă blogul nostru cu reflecții asupra fotografiei, profesoara nivelului întîi în limba română, Cristina Tanasescu. În articol ea va povesti despre principalele greșeli ale fotografilor începători, sperăm să găsiți multe sfaturi utile pentru D-stră. Iar cei cărora le place relevarea Cristinei, vă puteți înscrie ușor la cursul condus de ea. Au mai rămas câteva locuri.
Modul automat
Ați observat că fotografiile deseori nu se primesc așa cum v-ați fi dorit, uneori sunt prea întunecate, alte ori prea luminoase ș.a.m.d. Este din cauza că nu aveți control asupra aparatului de fotografiat, rețineți - camera este doar un instrument în mâna autorului, aparatul nu știe ce aveți în vedere când apăsați declanșatorul, el este programat să detecteze cantitatea de lumina și să aleagă caracteristicile optimale pentru a nivela lumina în cadru, de aceea dacă, spre exemplu, în spatele subiectului aveți o rază de soare, riscați să obțineți un cadru mai întunecat decât v-ați dori… De aceea, uitați de modul automat al camerei și utilizați modurile semi-automate și cel manual!
Focalizarea
Vi se întâmplă să obțineți subiectul neclar, deși s-ar părea că anume pe el v-ați focalizat? Este din cauza că punctele de focalizare la fel se află în modul auto și nu aveți control asupra lor. Camera detectează cel mai apropiat obiect și se focalizează pe el, dar nu pe obiectul pe care vi-l doriți D-stră. De aceea, vă va fi de mare folos să învățați a mânui unul sau câteva puncte de focalizare pe care le puneți acolo unde vă doriți să fie bine focalizat.
Compoziția
Ați făcut cadrul, arată ok, dar ceva nu-i ajunge...pare plictisitor, static sau nu reflectă acel mesaj pe care ați dorit să-l transmiteți. Aici un rol esențial îl poartă compoziția cadrului, amplasați subiectul astfel ca el să reflecte atmosfera dorită, studiați regulile compoziției, învățați să le folosiți corect, iar cu timpul veți învăța să le și încălcați frumos!
Lumina
Încă din cele mai străvechi vremuri se cunoaște că fără lumină nu ar exista viață și toate lucrurile frumoase din ea, cum ar fi arta, fotografia... Anume lumina redă forma, factura, caracterul subiectului. De aceea, învățați s-o citiți! Începeți să priviți tablourile și fotografiile celor mai preferați autori, urmăriți cum este folosită lumina în lucrările lor și cu timpul veți înțelege și veți simți farmecul luminii.
Unghiul de fotografiere
Un rol esențial îl are unghiul de fotografiere față de subiect! Nu vă fie frică să-l schimbați, mișcați-vă, plecați-vă, culcați-vă la pământ... căutați acel punct din care subiectul arată cel mai reușit!
Butonul magic
Probabil cea mai des întâlnită greșeală a fotografilor începători este speranța că vei cumpăra un aparat scump sau vei merge la cursuri o dată unde vei afla că există un buton magic pe care poți apăsa și imaginea va ieși perfectă! Îmi par rău să vă dezamăgesc, dar așa buton nu există! Aparatul de fotografiat este un instrument complex pe care trebuie să-l studiezi și să înveți al mânui! Da, mulți rămân nedumeriți - cum așa? Eu sunt artist în suflet, vreau să creez, nu mă interesează toate teoriile matematice și inginerești pe care trebuie să le înveți pentru a folosi un instrument! Înțeleg, însă fiecare artist are un instrument care presupune cunoștințe științifice. De aceea, nu lăsați mâinile în jos, depuneți un pic efort și veți reuși!
Frica de greșeli
Ah, artiștii, sunt cei mai vulnerabili, cei mai nesiguri și cei mai sensibili… Nu vă fie frică de greșeli, de critică sau chiar sarcasmul altora. Cine nu greșește nu crește! Greșiți și învățați, întrebați părerile celorlalți, corectați și iarăși întrebați! Profesorii școlii noastre sunt deschiși și receptivi, vă vor ajuta oricând și vă vor îndruma!
Per aspera ad astra!