Для всех, кто любит фотографировать природу, наступает самое благодатное время. Что ни вечер - то потрясающий закат, куда ни поедешь - цветущие луга и заливные поля, просто рай для пейзажистов! А чтобы фотографии получались безупречными даже без особой обработки в фотошопе, воспользуйтесь таким простым инструментом как светофильтр. Читайте наш обзор, чтобы разобраться в разновидностях фильтров и понять, как улучшить результаты предстоящей охоты за живописными кадрами.

Подробнее...

В мае, когда все вокруг цветет буйным цветом и повсюду просыпается жизнь, невозможно удержаться от желания запечатлеть хотя бы частичку красоты на камеру. Фотографируя распускающиеся бутоны, все эти розовые лепестки, травинки с каплями росы, изумрудных майских жуков и бабочек, осознаешь, насколько все-таки природа совершенна, и погружаешься в умиротворенное состояние сродни медитации.

Если вы любите находить прекрасное в маленьком мире, воспользуйтесь парочкой наших советов о том, как улучшить свои макро-снимки до уровня "Вау!".

Подробнее...

Чтобы сделать потрясающие кадры, необязательно ждать, пока по небу пролетят крылатые единороги. Прекрасное и удивительное всегда вокруг нас, - если настроить внутренние фильтры и вглядеться в окружающее пространство так, будто видишь его впервые. 

Даже при кажущемся дефиците интересных мест, в Кишиневе можно найти хорошие "декорации" для фотосессий. Мы сделаем обзоры по каждому району города и окрестностям. А начнем с популярных фото-локаций на Ботанике. Читайте, смотрите, и делитесь, если не жалко, своими любимыми фотогеничными местами в этом районе. 

Подробнее...

Когда вы смотрите на черно-белую фотографию Картье-Брессона, вы узнаете автора, не читая подписи. Глядя на яркую провокационную фотографию женских ног, сразу понимаете - Ги Бурден. Видите портрет знаменитости в необычной позе, на фоне потрясающих декораций, и узнаете почерк Энни Лейбовиц.

Визуальная идентичность фотографа - чрезвычайно важная составляющая успеха. Особенно в наше время когда количество фотографов растет с каждым днем и выделяться все сложнее.

Как стать особенным? Что сделать, чтобы вас замечали, запоминали и говорили “хочу съемку в вашем стиле”? Даем пять простых рекомендаций, которые помогут выстроить личный бренд и ярче проявлять свою индивидуальность, завоевывая внимание зрителей/потенциальных заказчиков.

Подробнее...

Наконец-то настали теплые деньки! Все вокруг расцветает, зеленеет, пробуждая неуемное желание запечатлеть окружающую красоту. И если в планах у вас съемка портретов на пленэре, вторым после фотоаппарата пунктом в списке musthave должен стоять отражатель “пять в одном”. Это самый простой и недорогой способ сделать снимки лучше, интереснее и качественнее. Рассмотрим, как пользоваться всеми возможностями отражателя, избегая распространенных ошибок.

Подробнее...

Lumina, indiscutabil, pentru noi este totul, fără lumină nu ar exista viață pe pământ. Însă dacă este să ne referim la fotografie, lumina este materialul de lucru al fotografului. Prin iluminare se pun în evidență materia, culoarea și forma, care se înregistrează cu ajutorul aparatului de fotografiat pentru a se produce imaginea fotografică. Fiecare situație de iluminare, indiferent că trebuie aleasă cu grijă la fotografia realizata în aer liber, sau se poate modela în studio, poate fi considerată ca un alt fel de vedere a lucrurilor și are un efect hotărâtor în calitatea fotografiei. 

Подробнее...

Deși iarna în acest an este foarte caldă, noi sperăm că ea totuși ne va bucura cu ninsori și farmec. Peisajele de iarnă sunt plăcute și impresionante, însă, deși zăpada proaspăt căzută poate crea imagini foarte frumoase, poate fi destul de dificil să renunțați la căldura și confortul de acasă pentru a ieși la fotografiat, când afară este foarte frig. Iar pentru a reuși mai bine în captarea celor mai plăcute imagini de iarnă iată câteva recomandări pentru fotografierea peisajelor de iarnă:

 • Îmbracă-te călduros

Cu cât te menții mai cald și uscat atunci când vremea este rece, cu atât te vei simți mai confortabil și vei putea să petreci mai mult timp afară, fotografiind superbele peisaje de iarnă.

Să te îmbraci în straturi este cea mai bună strategie pentru a face față vremii reci de iarnă. Purtând straturi, îți va fi mult mai ușor să îți reglezi temperatura corpului.  Atunci când te încălzești făcând mișcare în căutarea peisajelor, poți să îndepărtezi din straturile de haine, pentru a nu te supraîncălzi. Atunci când alegi cu ce să te îmbraci când ieși la fotografiat iarna, este indicat să fii atent la condițiile meteorologice și să ai în vedere cât de mult te vei deplasa. 

 • Ai grijă de mâini și de picioare

Este foarte important să îți menții mâinile și picioarele calde. O pereche de mănuși bună este vitală atunci când ieși să fotografiezi peisaje iarna. Dacă planifici să stai pe loc o bună parte din timp, este important să te încalți corespunzător.

 • Așteaptă ca echipamentul să se aclimatizeze cu temperatura

Deplasarea echipamentelor direct de la căldura casei sau a mașinii într-un mediu friguros, în aer liber, sau invers, poate fi problematică. Acest lucru este valabil mai ales pentru aparatele de fotografiat și obiective. Schimbarea extremă de temperatură va determina formarea condensului pe sau chiar în interiorul aparatelor și obiectivelor. În cel mai rău caz, umiditatea formată în interiorul aparatului poate provoca deteriorarea componentelor electronice delicate.

Pentru a împiedica acest lucru, este nevoie de planificare și răbdare. Înainte de a ieși afară, așezați-vă echipamentul în geantă sau rucsac. Lăsați geanta sau rucsacul afară, închise, timp de 15 minute sau mai mult. Acest lucru va permite aparatului foto, obiectivelor și altor echipamente să se răcească lent și să se aclimatizeze la temperaturile scăzute, înainte de a le folosi. Înainte să reveniți în locul unde este cald, puneți totul înapoi în geantă sau rucsac și închideți-le. Păstrați echipamentul în interior timp de aproximativ 30 de minute, astfel încât să se încălzească încet.

 • Ieși la fotografiat dimineața devreme

Atunci când afară ninge, încercați să ieșiti cât mai devreme, pentru a putea surprinde zăpada curată. Dacă a nins peste noapte, puteți fotografia răsăritul. Zăpada va fi într-o stare bună, în plus, veți putea lucra cu o lumină excelentă.

   

 • Echipează-te cu baterii complet încărcate

Acest lucru este valabil indiferent de perioada anului, dar este deosebit de important pe vreme rece. Bateriile își pierd capacitatea de a alimenta camera mult mai repede atunci când este frig afară. Probabil ați observat că atunci când fotografiați iarna, bateria se descarcă mult mai repede. Temperaturile reci încetinesc reacția chimică din interiorul bateriei, până la punctul în care nu mai poate produce suficientă energie.

Asigurați-vă că aveți cu voi baterii de rezervă și că acestea sunt încărcate complet înainte de a pleca de acasă.

Purtați bateriile de rezervă într-un buzunar aproape de corp pentru a le menține calde atunci când nu le utilizați. Uneori, bateria pe care trebuie să o înlocuiți nu este total descărcată, ci trebuie doar să fie încălzită. Introduceți bateriile reci într-un buzunar separat pentru a le încălzi din nou.

 • Protejează-ți echipamentul

Fotografierea peisajelor de iarnă pe timp de vreme rea ar putea pune echipamentul în pericol. Dacă ninge, fulgii de zăpadă care aterizează pe aparat se pot topi și umiditatea ar putea afecta aparatul. Este bine să folosiți ceva pentru a acoperi aparatul și obiectivul.

 • Menține aparatul și obiectivul reci

După ce aparatul foto și obiectivul se aclimatizează la temperaturile reci, este indicat să le mențineți așa până când terminați de fotografiat. Poate fi tentant să amplasați aparatul în interiorul unei haine pentru a îl proteja, dar asta doar îl va încălzi.

 • Folosește un trepied

Utilizarea unui trepied este o idee bună atunci când fotografiați peisaje, deoarece vă permite să vă concentrați mai mult asupra compozițiilor. Pentru fotografierea peisajelor de iarnă, există un avantaj suplimentar în utilizarea unui trepied. Ținând mult timp aparatul în mâini, acestea îngheață mult mai ușor. De asemenea, trepiedul protejează aparatul și obiectivul de umiditate. Ar trebui să acordați trepiedului o anumită perioadă de timp pentru a se aclimatiza la temperaturile mai reci.

 • Folosește un filtru de polarizare

Un filtru de polarizare circular este bun pentru orice tip de fotografie peisagistică. Un astfel de filtru va ajuta la întunecarea cerului albastru. De asemenea, este bun pentru a satura culorile. Trebuie însă să aveți grijă să nu îl folosiți în exces.

   

text: Tanasescu Cristina (prof. I level)
photo: Rybaleov Roman

Без названияFiecare pasionat de fotografie a avut cel puțin o dată dilema - care aparat de fotografiat să-și procure? Nu există, însă, un răspuns concret la aceasta întrebare. Mai întâi de toate trebuie să cunoști pentru ce vei utiliza aparatul de fotografiat: pentru călătorii, fotografii de familie, la ceremonii, fotografii de reportaj sau de produs? Piața fotografică este atât de variată, încât te poți pierde în căutarea aparatului potrivit. De aceea, iată câteva sfaturi care te vor ajuta sa te orientezi la alegerea aparatului foto:

 • Ce domeniu al fotografiei te atrage?

Va trebui sa petreci ceva timp în căutarea domeniului fotografie în care te regăsești, îți place să călătorești și să observi vîntul în frunze,sau să prinzi sclipirea din ochii unei persoane, sau îți plac formele și geometria ș.a.m.d. A doilea lucru pe care trebuie să-l știi este vrei sa fotografiezi doar pentru tine personal sau vrei sa devii fotograf profesionist? Dacă vrei sa fotografiezi doar pentru propria plăcere atunci ți se va potrivi un aparat foto pentru începători, iar dacă planifici să devii fotograf profesionist fie de evenimente,fie "de produs" atunci are sens să îți procuri o cameră foto cu senzor full-frame și autofocus mai bun.

 • Bugetul.

Există o gamă largă de aparate de fotografiat pentru orice buget. Dacă dorești fotografii calitative va trebui să investești o sumă considerabilă. Dar dacă cunoști cum să-ți promovezi afacerea și să folosești la maxim camera foto, îți vei răscumpăra investiția și vei începe să și câștigi. De asemenea, ia în considerație că poți avea nevoie și de accesorii foto ( geanta foto, obiective, bliț, filtre, etc) și să împarți bugetul și pentru ele. Pentru început investește în cele mai esențiale: corpul camerei și obiectivul,cu cît mai calitativă va fi camera cu atît mai ușor o să-ți fie sa evoluezi.

 • Cunoștințele în fotografie

A procura un aparat de fotografiat bun nu este suficient… dacă nu ai cunoștințe în domeniu, aparatul foto nu va fotografia singur. Citește, privește tutoriale sau mergi la cursuri de fotografie, vei obține cunoștințe noi și îți vei sistematiza cunoștințele pe care deja le ai, de asemenea vei înțelege exact ce domeniu al fotografiei este pentru tine și mai ușor te vei orienta în multitudinea aparatelor foto din vitrina. 

 • Tipuri de aparate foto

Dacă vei petrece ceva timp în înțelegerea diferenței între tipurile aparatelor foto de baza cu siguranță îți vei găsi mai ușor camera ta. Iată câteva tipuri de aparate foto care au scopuri diferite, potrivite pentru anumite domenii în fotografie:

 1. Aparat foto "point and shoot" digitale sau analogice. Acest tip de aparat este de obicei, compact și are un flash încorporat. Majoritatea aparatelor de acest tip au mod automat,dar unele dispun și de modul manual. Sunt folosite în viața de zi cu zi și în călătorii.
 2. Aparat foto "zoom compact" . Acest tip este asemănător cu cel de mai sus,dar unele modele oferă un zoom de până la 30x. 
 3. Aparat foto DSLR. Una dintre cele mai bune alegeri pentru fotografii amatori și profesioniști, aceste aparate oferă imagini calitative mari, control mai mare în modurile semiautomate și cel manual și susțin lentile interschimbabile. Sunt utilizate pe scară largă în fotografia de eveniment, reportaj, portret, de produs,etc.
 4. Aparat foto mirrorless. Sunt similare celor DSLR, dar au o greutate mai mică, ceea ce este important pentru fotografii de evenimente, traveling și pentru cei care kilogramele aparatajului contează. Pot fi folosite în fotografia de eveniment, traveling, reportaj, s.a.
 5. Aparat foto cu format mediu. Au senzor mai mare decât al celor DSLR și , respectiv, oferă imagini de rezoluții mai mari. Aceste aparate sunt de obicei, greoaie în autofocus și sunt foarte scumpe, însă produc fotografii de calitate superioară. Sunt utilizate în fotografia fashion, de peisaj, portret, publicitate la cel mai înalt nivel.


 • Dimensiunea senzorului

digital camera sensor sizes

Dimensiunea senzorului este foarte importantă, deoarece anume de ea depinde calitatea fotografiilor. Dacă dorești să fotografiezi în timpul călătoriilor,atunci un aparat compact cu senzor mai mic este potrivit pentru tine. Dacă dorește să devii fotograf profesionist de evenimente sau de produs atunci aparatele cu senzor full-frame sunt pentru tine.

În alegerea aparatului foto pe care dorești să-l procuri, senzorul aparatului poate influența și dimensiunile acestuia. Iată câteva exemple de aparate cu diverse mărimi ale senzorului:

 1. 1" (inch). Aceste aparate cu senzorul de mărime 1" au dimensiuni mici și produc fotografii asemeni telefoanelor smartphone,dar dispun de o flexibilitate mai mare în setări.
 2. 4/3 sau "micro four thirds" (MFT). Panasonic și Olympus folosesc așa senzor și au o gama largă de aparate foto, dar și lentile interschimbabile care oferă un control mai mare asupra câmpului de profunzime față de aparatele mai compacte. Aceste aparate sunt mai mici în dimensiuni și mai ușoare în greutate decât DSLR.
 3. APS-C sau "crop". Acest senzor este des întâlnit în aparatele foto DSLR pentru începători sau în aparatele mirrorless. Există și aparate profesioniste cu senzor crop folosite în multitudini de stiluri, cel mai utilizat este în fotografia sportivă.
 4. Full-frame sau 35 mm. Acest senzor este folosit pe scară largă în aparatele foto profesionale și sunt folosite în diverse domenii.
 5. Format mediu. Acest tip de senzor se regăsește în mai multe dimensiuni, el poate fi de două sau pînă la șase ori mai mare decât cel de 35 mm. Aparatele cu așa tip de senzor sunt grele, costisitoare,lente în focusare însă produc fotografii de cea mai înaltă calitate.

A venit toamna, iar împreună cu ea au venit și ploile! Nu e cazul să ne întristăm vremea mai rea nu înseamnă că am lăsat de-o parte aparatul de fotografiat și nu mai facem nimic. Dimpotrivă, poți găsi o abordare creativă pentru a profita din plin de condițiile meteo și poți găsi ocazii de a crea fotografii excelente, în ciuda ploii.

Подробнее...